نوع و جنس مانتو خوب را چگونه بشناسیم؟
خرید مانتو جدا از آنکه میتواند کاری تفریحی باشد و خاطرۀ خوبی از خیابانگردی را برای ما رقم بزند، نیاز به توجه و مهارت و دانش مختص به خود را نیز دارد. هر کسی سبک ویژۀ خود را در خرید مانتو دارد و با توجه علایق خود تلاش میکند بهترین نوع و جنس مانتو را خریداری کند. برای برخی فقط رنگ مانتو اهمیت دارد. گروهی دیگر مدل آن را ملاک خریدن قرار میدهند. نوع دوخت و مد روز بودن و… از دیگر معیارهایی است که ممکن مورد توجه افراد در خرید مانتو باشد.
اما آیا هر مانتویی که فقط ظاهر خوبی داشته باشد کیفیت مناسب را نیز داراست و باید آن را بخریم؟ آیا ملاکی برای تشخیص مانتوی با جنس خوب از مانتوی بیکیفیت وجود دارد؟
بخش مهمی از آنچه که به عنوان کیفیت و جنس مانتو میشناسیم مربوط به پارچۀ آن است و شناخت این عنصر اصلی نقش مهمی در انتخاب یک مانتوی خوب و خریدی موفق دارد.
پارچه، میراث تمدنی بشر
اگر بخواهیم یکی از مهمترین اختراعات بشر را که نقش مهمی در زندگی اجتماعی و تمدن او بر جا گذاشته است نام ببریم، باید به پارچه و پوشاک اشاره کنیم. بافندگی را یکی از قدیمیترین صنایع دستی بشر میدانند. آن را در ردیف نخستین تدبیرهای انسان پس از اینکه نیازهای حیاتیاش را مانند خوردن و آشامیدن برطرف کرد، قرار میدهند .اما بشر راه درازی در پیش داشت تا به پارچههای امروزی و تولید پوشاک و لباس برسد.
نخستین پوشاک تهیه شده توسط انسان از پوست حیواناتی بود که شکار میکرد تا اینکه با گذشت زمان یاد گرفت تا با استفاده از پشم گوسفندان و دیگر الیافی که در دسترسش بود، نخ تولید کند. از آنجایی که نخها الیاف بسیار آسیبپذیر هستند، نمونههای بسیار کمی از روزگار گذشته بر جای مانده، اما دستگاههای اولیه بافندگی از فعالیت انسانهای اولیه باقی مانده که قدمت برخی از آنها به حدود 5هزارسال قبل از میلاد مسیح میرسد.
همراه با رشد وتکامل بافندگی و تولید پوشاک، هنرها و صنایع وابستۀ آن نیز رشد میکرد. رنگرزی یکی از آن فعالیتها است. از نخستین آثار به جا مانده باید به پارچههای رنگ شدهای اشاره کرد که در خرابههای روم باستان با قدمت 2000سال قبل از میلاد به دست آمده است.
طبیعی بودن رنگ ها
ویژگی مهم رنگ مصرفی توسط انسان که در تزیین و رنگ آمیزی پارچه از آن استفاده میشد، طبیعی بودن آن است. اما قرن 19 به بعد کمکم پای مواد شیمیایی در رنگرزی باز شد.
پارچه در ایران نیز قدمت بسیار زیادی دارد و نخستین نمونههایی که در کاوشهای باستان شناسی به دست آمده مربوط به هزارههای پیش از میلاد است. چرخ نخریسی یکی از نشانههایی است که بیانگر وجود فن نساجی در ایران است. در یکی از کشفیات باستانی در چغازنبیل خوزستان با قدمت 3300سال قبل از میلاد مسیح، تصویر زنی در حال نخ ریسی به دست آمده است. ایرانیها دستگاه بافندگی را نیز اختراع کرده بودند که نشانهای از آغاز عصر شهرنشینی در جهان است.
ایرانیها همچنین در ایجاد طرح و نقشه بر روی پارچه مهارت داشتند. در دورۀ ساسانیان در شهرهایی چون شوش، شوشتر، و جندیشاپور کارگاههای بزرگ حریر بافی وجود داشت. همۀ این آثار گواه وجود هنر و صنعت پارچهبافی و پوشاک در ایران است و ایرانیها میتوانند آن را یکی از افتخارات بزرگ خود بدانند. در دورۀ اسلامی نیز باید از شهرهای یزد، کاشان، کرمان و تبریز نام برد که شهرت جهانی در این زمینه داشتند.
معرفی انواع پارچه
امروزه صنعت نساجی در سایۀ تکنولوژی های جدید پیشرفتهای بسیار زیادی کرده و انواع و اقسام بسیار زیاد و متنوعی از پارچهها تولید میشود.
به طور کلی انواع پارچه و نوع و جنس مانتو را با توجه به منشاء آنها به چهار دسته میتوان تقسیم کرد:
- پارچههای با منشاء گیاهی مانند کتان و پنبه و کنف
- پارچههایی که از حیوانات منشاء میگیرند مانند ابریشم، پشم
- پارچههای با منشاء معدنی چون آزبست و پارچههای شیشهای
- پارچههای با منشاء شیمیایی که پایۀ اصلی آنها نفت و فراوردها نفتی است. چون نایلونها، داکرون و ترگال
هریک از این انواع پارچهها ویژگیهایی دارد و به مصارف گوناگون میرسد. پرطرفدارترین و پر کاربردترینِ آنها پارچههای نخی و پنبهای هستند. از انواع معروف آنها میتوان به چیت، متقال، چلوار، کرباس، مخمل و… اشاره کرد. پارچههایی با الیاف حیوانی و طبیعی نیز پرکاربرد هستند و طرفدران زیادی دارند. پارچههای ماهوتی، برک،ابریشم، کرپدوشین، جیر و حریر بسیار معروف هستند.
پارچه ریون
امروزه انواع پارچههای مصنوعی نیز طرفدران زیادی دارد و بسیار پر کاربردند. ریون یکی از آنهاست که در دوخت لباسهای زنانه کاربرد دارد.د اکرون، آکلیریک، جین، ساتن، گیپور و… از انواع معروف این نوع میباشد.
پارچههای بافته شده با الیاف معدنی بیشتر کاربردهای خاص در صنایع مانند لباس آتشنشانی دارد. پارچه ریون معمولا در نوع و جنس مانتو مورد استفاده قرار می گیرد.
دسته بندی پارچه ها
یکی دیگر از معیارهای دستهبندی پارچهها، بافت آنهاست. بر این اساس پارچهها به سه دستۀ تار و پود، حلقوی، و بیبافت تقسیم میشوند. پارچههای تار و پودی بیشترین کاربرد را در تاریخ تولید پارچه دارد. این پارچهها بو سیلۀ در هم قرار گرفتن دو مجموعه نخ عمود بر هم ساخته میشوند.
پارچههای حلقوی که با نامهای دیگر چون گرهای و کشباف نیز شناخته میشوند، از واحدهای کوچکی به نام حلقه تشکیل شدهاند. این بافت از خمیده کردن یک بخش از نخ به شکل حلقه و عبور آن از داخل همدیگر تشکیل میشود.
در پارچههای بیبافت الیاف در هم آمیخته شده و بر روی آنها عملیات اتصال انجام میگیرد. از رایجترین و قدیمیترین این نوع باید به نمد اشاره کرد. در حال حاضر بیش از 30درصد از پارچههای جهان به این روش تولید میشود و کاربردهای فراوانی نیز در تولید ماسکها، پادریها، ایزوگام، کاغذهای دیواری و… پیدا کرده است.
البته تقسیمبندیای دیگری نیز از انواع پارچه وجود دارد مانند تقسیم آن به لحاظ کیفیت به سه دستۀ درجه1و 2 و 3.
حالا که با تاریخچهای از پارچه و انواع گوناگون آن آشنا شدیم باید به انواع پارچههایی که در تولید و دوخت مانتو متداول هستند، بپردازیم. در ادامه با گالری مانتو میرداماد همراه ما باشید.
آشنایی با نوع و جنس مانتو
آشنایی با انواع مخصوص پارچههای مانتویی همیشه اهمیت خاص خودش را دارد، چه شما بخواهید خودتان پارچه بخرید و سفارش دوخت مانتو بدهید، یا اینکه مانتوی آماده و دوخته شده بخرید. قائدتا یک مانتو را با انواع و اقسام پارچههای موجود که شما با بخش مهمی از آنها آشنا شدید میتوان دوخت. آنچه در اینجا اهمیت پیدا میکند، انتخاب و سلیقه، و البته نوع کاربردی هست که شما برای مانتوی انتخابیتان در نظر دارید.
انواع و اقسام گوناگونی از نوع و جنس مانتو در بازار وجود دارد، مانند مانتوهای ساده، دانشجویی، فصلی، اداری، اسپرت و… هر کدام از مانتوها مطابق با معیارهای خاصی چونرنگ پوست، فرم اندام و جنس مورد توجه مشتریان قرار میگیرد. در این میان معیار جنس یکی از دقیقترین معیارها برای خرید مانتو است.
منظور از جنس مانتو، نوع پارچۀ مورد استفاده برای دوخت آن است. همانگونه که اشاره شد انواع و اقسام گوناگونی از پارچهها میتواند برای دوخت مانتوها استفاده شود.اما طبیعتا همۀ آنها نمیتوانند توجه مشتریانی را که به دنبال جنس خوب و عالی پارچۀ مانتویی هستند جلب کنند.
بر اساس جنس پارچه انواع گوناگون مانتو وجود دارد که در زیر به معرفی برخی از مهمترین آنها میپردازیم.
8 جنس مانتو را بشناسید!
در ادامه با گالری مانتو میرداماد همراه ما باشید تا شما را با 8 نوع و جنس مانتو آشنا کنیم.
-
مانتوی کتان
این نوع مانتو از پارچۀ کتان دوخته می شود. پارچۀ کتان از الیاف گیاهی به نام کتان تهیه میشود. از ویژگی های این پارچه این است که قدرت جذب آب بالایی دارد و خنک است و میتوان از انواع ضخیم و یا نازک آن بسته به فصل های سال و شرایط آب و هوایی گوناگون استفاده کرد.
معمولا پارچه های کتان طرحدار برای دوخت مانتو استفاده می شود و تنوع زیادی هم دارند. از دیگر ویژگی های پارچه های کتان که آن را برای استفاده در دوخت مانتو مناسب می کند باید به مقاومت و استحکام آن در برابر کشش و محلول های اسیدی و قلیایی و حلالهای آلی اشاره کرد. همچنین پارچه های کتانی در برابر حمله های حشرات و حرارت تا 120درجه مقاوم است. انواعی از مانتوهای کتان در طرح و مدل های مختلف در گالری مانتو میرداماد موجود هستند.
-
نوع و جنس مانتو پنبه ای
همانطور که از نامشان بر می آید این نوع مانتوها از جنس پارچه های پنبه ای دوخته میشوند. بیش از صد نوع پارچۀ پنبه ای در دنیا وجود دارد. پارچه های پنبه ای بسیار نرم، سبک و خنک هستند و بیشتر برای تولید لباسها و مانتوهای تابستانی استفاده میشوند. مانتوهای پنبه ای به راحتی قابل شستشو هستند، اما به راحتی هم چروک میشوند و زحمت اتو کردن و هزینه های خشکشویی را به گردن شما می اندازند.
-
مانتوهای پشم
پارچه های پشمی با استفاده از موی حیوانات تولید می شود. تراکم و ضخامت این پارچه ها باعث می شود تا جلوی ورود سرما به بدن گرفته شود. پارچههای پشمی در مقایسه با دیگر پارچه ها در برابر شعله مقاومت بیشتری دارند. وزن پارچه های پشمی زیاد است، بنابراین باید هنگام خرید مانتوی پشمی این عامل را نیز در نظر بگیرید.
-
مانتوهای ویسکوز
ویسکورز الیافی است که پایۀ طبیعی دارد و با ماهیت گیاهی خود حاوی سلولز است. در تولید این پارچه از محصولات طبیعی مانند تفالۀ نیشکر، خمیر کاغذ، لینتر، و دیگر مواد گیاهی که حاوی سلولز بالایی هستند استفاده می شود.
قدرت جذب رطوبت این پارچه ها بالا است و در برابر حرارت کاملا مقاوم هستند. معمولا از آنها برای تهیۀ ملحفه، رومیزی، لباس زنانه و مردانه و لباس ورزشی و… استفاده میشود. راه شناسایی الیاف این پارچهها استفاده از شعلۀ آتش است. الیاف ویسکورز ذوب نمیشود بلکه با بوی ضعیفی مانند کاغذ میسوزد. در ادامه بیشتر در مورد نوع و جنس مانتو توضیح می دهیم.
-
مانتوهای نایلون
الیاف پارچههای نایلون کاملا مصنوعی هستند و در ساخت آنها هیچگونه مادۀ ارگانیکی به کار نمیرود. مقاومت زیادی در برابر ساییدگی و کشیدگی دارند و و رطوبت کمی را جذب میکنند.
-
مانتوهای فاستونی
از پارچههای فاستونی برای دوخت مانتوهای اداری و رسمی استفاده می شود. این پارچه قابلیت های بسیار خوبی دارد برای اینکه مانتوی دلپسندی از آن تولید شود. قالبیت هایی مثل دوام و ماندگاری زیاد، مقاومت در برابر آب، مقاومت در مقابل تغییر شکل دادن و چروک شدن. این پارچه ترکیبی از پلی استر و نخ است.
-
مانتوهای جین
مانتوهای جین از نوعی پارچۀ ضخیم و بافتدار درست شده که جنس آن از کتان است. ویژگی مهم این نوع پارچه ای این است که نیاز به مراقبت زیاد ندارد.
-
مانتوهای ساتن
از این پارچه به طور کامل برای استفاده در دوخت مانتو استفاده نمی شود و بیشتر حالت تزئینی دارد. درخشندگی و لطافت خاصی دارد و در برابر چروک مقاوم است. بسیار سبک و و تراکم نخ آن بالاست. طرح و رنگه ای متنوعی نیز دارد.
راهکارهای طلایی شناسایی نوع و جنس مانتو
تا اینجا با انواع جنس پارچههایی که در تهیۀ مانتوهای گوناگون به کار میرود، آشنا شدید. اما دانستن این اطلاعات نمیتواند کمک زیادی به شما بکند تا جنس مانتوی خوب را از جنس بد را به طور کامل و به خوبی بشناسید. چون امروزه در بازار از هر یک از پارچه های گوناگونی که نام برده ایم کیفیت های متفاوت، و بعضا تقلبی وجود دارد. پس برای اینکه سرمان کلاه نرود و بتوانیم خرید خوبی داشته باشیم چه باید بکنیم؟
راههای گوناگونی برای تشخیص نوع و جنس مانتو خوب از مانتوی با جنس بد وجود دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها میپردازیم.
-
کیفیت پارچه و نوع و جنس مانتو
یکی از راههای مهم تشخیص جنس خوب مانتو آشنایی با روشهای تشخیص کیفیت پارچه است. مهم است که شما بتوانید تشخیص دهید آیا در پارچۀ مانتو از الیاف طبیعی استفاده شده و یا از الیاف مصنوعی؟ برای این کار روشهای گوناگونی وجود دارد.
-
مچاله کردن پارچه
مچاله کردن پارچه میتواند به شما نشان دهد که آیا جنس پارچه اصل است یا خیر؟ اگر پارچه پس از مچاله کردن به حال اول خود باز گشت، شما با پارچۀ اصل طرف هستید و اما گر پارچه پس از مجاله شدن در همان حالت باقی ماند، جنس پارچه ناخالصی دارد و مرغوب نیست.
-
کشیدن و تا کردن پارچه
کشیدن پارچه و تا کردن آن هم میتواند چنین نتیجهای را برای شما به بار بیاورد. باز گشت پارچه به وضعیت اولیۀ خود نشانۀ مرغوبیت و اصالت آن است.
-
قرار دادن پارچه در مقابل نور خورشید
راه دیگر قرار دادن پارچه در مقابل نور خورشید است. پارچه اصل پارچهای است که به دلیل تراکم بالا نور کمتری را از خود عبور دهد.
-
تطبیق اطلاعات نوع و جنس مانتو
تطبیق بروشور مانتو با اطلاعات روی مانتو یکی دیگر از راههای اثبات اصالت و مرغوبیت جنس مانتو است. بدیهی است که نباید تناقض و ناهمخوانی نیا اطلاعات بروشور و مانتو وجود داشته باشد.
یکی دیگر از شیوه ها توجه به ملحقات مانتو مانند دکمه ها و استحکام و غیر قابل خدشه بودن آنهاست. در مانتوهای اصل دکمه ها محکم بوده و در مقابل پیچش مقاوم هستند و به جای اول خود باز میگردند.
سخن پایانی
با توجه با آنچه توضیح داده ایم، تشخیص مانتوی خوب از بد و انجام یک خرید موفق نیازمند اطلاعات گوناگونی دربارۀ مانتو و مهمترین عنصر سازندۀ آن یعنی پارچه هست. با آگاهی کلی پیرامون این مساله میتوانیم به راحتی تشخیص دهیم کدام مانتو را بخریم که هم بتوانیم مدت زمان زیادی از آن استفاده کنیم و هم دارایی خود را حفظ کنیم.
امیدواریم اطلاعات خوب و مفیدی در مورد نوع و جنس مانتو به دست آورده باشید.